Hotchpotch®
Blijf op de hoogte en volg Kiki
14 Oktober 2010 | Sierra Leone, Freetown
Soms krijg ik uitnodigingen voor Facebook. Eén van de weinige redenen dat ik op Facebook zit is Kirsten in Tadzjikistan en de foto van Irene van der Goot met haar dochtertje. Voor mij hoeft dit soort communicatie niet, en ik ga op geen enkele uitnodiging meer in. Niet persoonlijk opvatten!
Ik knapte definitief af toen ik van ‘Het Facebook Team’ een mail kreeg dat ik al een tijdje niet meer op Facebook was geweest.
Iedereen die contact met mij wil mag me mailen op kikivanbeelen@zonnet.nl , dat vind ik leuk. Dan krijg je misschien een persoonlijke mail terug, afhankelijk van internet toegankelijkheid.
Arik Air uit Lagos, Nigeria
Echt een waardeloze vliegmaatschappij. Prachtige vliegtuigen, maar 0,0 service.
Recept Tomati Rice:
- Kook genoeg rijst (bijvoorbeeld Surinaamse) in genoeg water.
- Voeg wat Maggiblokjes en desgewenst wat zout toe.
- Stamp intussen een stuk of 30 pepertjes fijn, en een in schijven gesneden ui. Alles heel fijnsnijden kan ook. Doe het ongeveer halverwege de totale kooktijd bij de rijst. Tevens een blikje tomatenpuree toevoegen en een behoorlijke scheut olie, en alles doorroeren.
- Voeg tegen de tijd dat de rijst zacht genoeg is vis of vlees (of allebei) schoongemaakt en in kleine stukjes toe.
In Nederland deden wij er gerookte makreel, gebakken haring en een stuk gerookte (of gestoomde?) zalm van De Krul uit Katwijk bij. Ook eens samen met restjes shoarma vlees. Gisteren hebben we eerst een makreel gebakken, daarna de rijst gekookt, de olie van het baksel bij de rijst gedaan en op het laatst de gebakken makreel toegevoegd.
- Als alles klaar is nog even laten droog stomen.
Je kan alles aanpassen aan de gewenste hoeveelheid van het eindresultaat, aan je eigen smaak, en aan wat voorhanden is. Tussendoor regelmatig proeven of het wordt wat je wil, en eventueel nog iets toevoegen van het één of ander. Denk bij het proeven wel aan de hygiene!
Waarschuwing: De Sierra Leoonse keuken is over het algemeen zout en vet. Laat de chips dus staan nadat je dit gegeten hebt.
Maternal mortality
Citaat van een directeur van een eens gerenommeerd instituut in Freetown, om zijn staf op een wat andere manier aan hun reiskosten voor de zogenaamde clinicals te helpen: ‘Go shopping around; try UNDP, Unicef, and make sure that you mention maternal mortality. They will pay!!’ Dit zonder bij zijn eigen organisatie om reiskosten te vragen, want dat zou allemaal veel te lang duren.
Mobiele telefonie
Zou T-Mobile nu eindelijk de onterechte incasso’s gaan terug betalen?
Zij vinden dat je een contract met een begin- en einddatum ook nog op moet zeggen, vertelden de medewerkers die telefonisch benaderd zijn keer op keer, en hebben mijn bankrekening daarom nog zes maanden na afloop van mijn contract met hen lichter gemaakt. Wat aan mijn aandacht ontsnapt was omdat ik mijn bankafschriften niet meer heb bekeken vanuit Sierra Leone.
Ik heb ze nu geschreven dat ik het niet met hen eens ben, en terugstorten van de onterechte incasso’s geëist, en ben in blijde verwachting van hun reactie.
Zain Africa had mijn nummer in mijn drieweekse afwezigheid aan iemand anders gegeven, en mij gewoon na installeren van mijn sim weer terug in Sierra Leone een ander nummer gegeven zonder mij te informeren. Al mijn contacten ben ik kwijt; mijn oude nummer heb ik inmiddels terug.
Boodschap voor Leen de Vink
Beste Leen,
Bij het reorganiseren en minimaliseren van mijn spullen in Nederland heb ik de video en het boek over Tristan da Cunha, en de gids over de Hadrianus Wall die ik enkele jaren geleden van je geleend heb, bij Rob in Warmond achtergelaten met de vraag het aan Petra te geven.
Sorry dat ik alles zo lang gehouden heb. De vakantietijd ging snel, dus ik kwam ook niet aan een bezoek aan jou toe.
Ik hoop dat het goed met je gaat. Mail me eens! Helaas ben ik jouw adres kwijtgeraakt.
Hartelijke goeten!!
……
Er gebeuren hier vaak opmerkelijke dingen.
Wij hebben bijvoorbeeld onze eigen waterkraan, die is aangesloten op het tappunt buiten waar de andere bewoners van dit pand hun water halen. De beste tijd voor ons om de jerrycans die we hebben te vullen is vanaf ongeveer zes uur ‘s morgens, omdat bijna iedereen in huis dan nog slaapt.
Later op de dag hebben we vaak geen water, ook omdat de ‘leiding’ op straat, een plastic slang die op allerlei plaatsen met verbindingsstukken aan elkaar zit, afgetapt wordt door mensen uit de omgeving die ook water nodig hebben, wat de toevoer naar ons hele pand voor kortere of langere tijd geheel onderbreekt. Niet altijd worden de slangen namelijk weer goed aan elkaar aangesloten.
Het is me al regelmatig opgevallen dat wanneer ik middenop de dag iets wil vullen, onze kraan precies op het moment dat de emmer, het teiltje of de jerrycan vol zijn, zonder dat ik hem dicht doe de watertoevoer stopt. Zoals de kranen op Schiphol die stoppen wanneer je er je handen niet meer onder houdt. Opmerkelijk toch?
Nog opmerkelijker: ik ging vorige week maandag, nog steeds met een enorme tegenzin, naar mijn werkplek. ‘s Middags hadden we een vergadering over een workshop die binnenkort gegeven gaat worden door het COMAS (College of Medicine and Allied Studies), de WHO, het Ministry of Health en de City of Rest, een rehabilitatiecentrum voor drugsverslaafden en (langdurig) psychotische mensen.
Dit is voor zover ik weet het enige in zijn soort in Sierra Leone, en echt een goede vorm van hulp, zowel qua doel als organisatie. Ze hebben een website, voor geïnteresseerden.
Alle partijen waren vertegenwoordigd bij de vergadering, voor de City of Rest een Nederlandse vrouw. De workshop alleen al, bedoeld om de Geestelijke Gezondheidszorg te verbeteren en uit te breiden in de Western Area, maakte me blij. Eindelijk weer wat echt nuttigs.
De kennismaking met iemand van de City of Rest, waar ik al eerder van gehoord had en erg nieuwsgierig naar ben, maakte me nog blijer. Wanneer alles doorgaat gaan we samen een dag workshop geven.
Sind die maandag is mijn stemming dan ook weer met sprongen vooruit gegaan, en uit de grond van mijn hart zeg ik tell God tenki.
Holistic Disaster Management
Donderdagavond op de TV: er wordt momenteel in Sierra Leone een drieweekse cursus ‘Holistic Disaster Management’ gegeven. Nu gaat het vast allemaal goed komen hier.