Fondsenwerving - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Kiki Beelen - WaarBenJij.nu Fondsenwerving - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Kiki Beelen - WaarBenJij.nu

Fondsenwerving

Door: Kiki van Beelen

Blijf op de hoogte en volg Kiki

01 Februari 2011 | Sierra Leone, Freetown

Dag Kiki,

Ten eerste natuurlijk nog een heel goed Nieuwjaar gewenst en veel sukses met al je activiteiten in het nieuwe jaar.

Ik begrijp nu dat je je nieuwe placement hebt verlaten, en ik begrijp ook voor een deel wel je overwegingen en teleurstellingen. Sierra Leone is een moeilijk land om in te werken, zoals je zegt ben je niet de enige vrijwilliger die teleurgesteld is in diverse zaken, ook in de begeleiding van onze NGO - dat wordt ook gezien op internationaal niveau.

Het komt natuurlijk vaak voor in de landen waar we werken dat een heleboel niet gaat zoals gepland, programmakantoren zijn vaak overbelast en het kan een hele worsteling zijn om de mensen waar je mee werkt ook echt 'mee' te krijgen. En zoals ik al eerder schreef vind ik het altijd zo mooi van vrijwilligers dat velen in dergelijke omstandigheden niet bij de pakken neer gaan zitten of op het strand gaan liggen, maar iets zoeken en meestal wel vinden wat hun verblijf toch de moeite waard maakt. Zo vond ik het erg goed te lezen wat je bij de andere NGO op het gebied van psychiatrie hebt gedaan.

Daarom vind ik het jammer te lezen dat je toch hebt besloten je werk voor onze NGO voortijdig te beëindigen.

Nog een vraagje: mocht je nog goede foto's voor ons hebben van je diverse werk in
Sierra Leone, zouden wij die dan op de één of andere manier kunnen krijgen?

Graag hoor ik van je, en vriendelijke groet,

Annemiek
Programme Funding Officer
The Netherlands

Nogmaals hallo Annemiek.

Hiermee kom ik nog even terug op de mail die je me stuurde.
Sierra Leone is géén moeilijk land om in te werken, dat heb je verkeerd begrepen.
Integendeel; bijna de gehele bevolking ziet hulpverleners ongeacht welk soort, liefst met een groot budget, graag komen en werken.
Zodat men zelf de gelegenheid krijgt om belangrijker prioriteiten te vervullen. En dat is de eigen positie verbeteren (begrijpelijk; daar is de hele mensheid mee bezig) op welke manier dan ook, waarvoor men mede door al die hulp ruimschoots de kans krijgt.
Dát is mijn punt: ondanks al die hulp schiet het land weinig op. Beter gezegd waarschijnlijk mede dankzij die ‘hulp’. Wanneer je een beetje volgt wat de mondiale kritiek is op vormen van hulp zoals die de laatste 50 jaar gegeven is begrijp je wel wat ik bedoel. Anders een tip: Google maar eens op Haïti en hoe het daar gaat met de 10.000 (I)NGO’s die er momenteel bezig zijn.

Het verbaast me zeer dat iemand van dezelfde NGO haar bewondering uitspreekt over het feit dat andere vrijwilligers maar ‘iets’ gaan zoeken ‘wat hun verblijf toch de moeite waard maakt’.
Ik denk namelijk dat ons kantoor in Sierra Leone probeert het budget zo goed mogelijk te beheren en te verantwoorden. Wat niet meer dan eerlijk is jegens de donoren.
Tevens onderschat je schromelijk de worsteling van mensen, waaronder onze vrijwilligers, die een paar jaar van hun leven willen geven om goed te doen, en in een moeilijk doorzichtig systeem van corruptie terecht komen waarin de vraag wat ‘de moeite waard is’ niet makkelijk te beantwoorden is. En die er niet voor kiezen om dan maar iets te gaan doen.
Het is uiteraard veel meer bevredigend om het thuisfront te vertellen dat je zo goed bezig bent geweest voor de arme mensen, dan om te zeggen dat dat vaak, om met mijn echtgenoot Moses te spreken, een ‘fake’ is. Hij woont hier zijn leven lang al, en hij weet ook waar hij het over heeft.

Veel goede doelen organisaties die opereren in exotische landen bieden avonturiers tegenwoordig een verblijf dat de moeite waard is aan tegen betaling. Je kan dan zelf beoordelen of je investeringen brachten wat je wilde, wat wel zo eerlijk is. Zo wordt goed bedoelende donoren, die echt niet allemaal wat veel mensen (hier?) geloven een geldautomaat op hun rug hebben, geen geld uit de zak geklopt met ontroerende plaatjes en halve verhalen voor een persoonlijk avontuur.

Met vriendelijke groet,

Kiki van Beelen

PS
Hierbij een foto van wat mijn verblijf in Sierra Leone het meest de moeite waard maakt.
Voor mijn verdere persoonlijke ervaringen en gedachten mag je bij de fondsenwerving verwijzen naar kikivanbeelen.waarbenjij.nu ; daar staat het allemaal.